Danske investeringer på kant med FNs retningslinjer

Ny udviklingspolitisk strategi

Guterres advarsel gælder ikke kun USA

Mere plads til civilsamfundet i FN

António Guterres’ første måned som FN’s generalsekretær

Politisk vilje til globalt ansvar savnes

Menneskerettighedsrådet samlet i Geneve

International Kvindedag 2017

På tur med Verdensmålene

Hollandsk valg indgyder europæisk håb

552 dage

America First

FNs hemmelige organisation runder 70

Det multilaterale samarbejde skal reformeres

Med Verdensmålene som rettesnor

Trump har vendt ryggen til Verden

FN’s Havkonference med Mål 14 i fokus

Et trist jubilæum

Her er din guide til Folkemødet

Tak for strategien

Husk de fælles løsninger

Hvorfor er menneskerettighederne så nemt et mål

Danmark skal vurderes på Verdensmålene

Oprindelige folks rettigheder og Verdensmålene

FN virker

Not a Target

Her er Regeringens udviklingspolitiske prioriteter 2018

Sjælden direkte appel til Danmark fra FN

Med ryggen til

Det er den tid på året igen

Årets generaldebat er afsluttet

My World 2030

USA trækker sig ud af UNESCO

På FN-dagen – enegang eller fællesskab

Få indblik i FN’s arbejde for kvinders rettigheder & ligestilling

Et nyt lavpunkt er nået i dansk politik

Glem ikke Verdensmålene

FN-reformer nødvendige – men glem Sikkerhedsrådet

Amerikansk skyggedelegation til COP23

Uambitiøs dansk indsats på klimakonferencen

Ratko Mladic

Fundamentet

Ikke under vores flag

Råb op

Hic sunt dracones

International Kvindedag 2017

 

kvindedag

 

På onsdag den 8. marts fejres den Internationale Kvindedag verden over.

Konceptet om en international kvindedag blev tidligst registeret i 1909 i New York, som en reaktion på 15.000 kvindelige tekstilarbejderes strejke året forinden, den 8. marts 1908.

I 1910 blev en Kvindekonference afholdt i København, hvorpå den første officielle Internationale Kvindedag blev vedtaget, og afholdt året efter, den 8. marts 1911. Siden tilsluttede en række lande sig løbende, og i 1975 blev dagen formelt anerkendt af FN, som 2 år senere vedtog en resolution om at anbefale fejring af dagen som International Kvindedag.

 

Kvindedagen finder først sted på onsdag, men verden over er manges øjne allerede rettet imod emnet om kvinders rettigheder - og med god grund. Donald Trumps forbud mod immigration fra 7 lande, og mod økonomisk støtte til udenlandske organisationer som rådgiver om kvinders muligheder for abort, har ført til utallige opråb fra såvel organisationer som civilbefolkning.

Kritikken af forbuddet om abortrådgivning er med et blik på de Globale Verdensmål også let at retfærdiggøre. Specifikt Verdensmål nr 5: Ligestilling imellem kønnene handler om kønsligestilling, samt at styrke pigers og kvinders rettigheder og muligheder. I delmål 5.6 understreges vigtigheden af universel adgang til seksuel og reproduktiv sundhed og reproduktive rettigheder.

Indikatoren på om målet er succesfuldt, er antallet af lande med love og bestemmelser der garanterer kvinder adgang til disse ydelser, såvel som oplysning og uddannelse herom. Altså går abortforbuddet direkte imod Verdensmål nr. 5., hvilket naturligvis har skabt store uenigheder blandt globale ledere, også indenfor FN-regi.

 

Senere på måneden, fra den 13.-24. marts, afholdes FN's årlige Commission on the Status of Women (CSW61), i FN's hovedkvarter i New York. Som følge af Trumps indrejseforbud, har blandt andre organisationen Women's International League for Peace and Freedom (WILPF) meldt afbud, ligesom CSW har modtaget en række forespørgsler om at flytte mødet fra New York til Geneve. WILPF er verdens ældste kvinderettighedsorganisation, og begrundede deres afbud med at kvinder fra visse dele af verden ifølge indrejseforbuddet ikke længere var velkomne på mødet.

 

Og det er langt fra det eneste kritiske røster der høres i debatten.

 

I anledning af den Internationale Kvindedag udtaler FN's generalsekretær, António Guterres, blandt andet at »Kvinderettigheder er menneskerettigheder«. Temaet for årets CSW er kvinder på arbejdsmarkedet, og Guterres lægger vægt på både økonomiske og sociale vigtigheder i en øget lighed mellem kønnene på dette område, og giver eksempler såsom en mulig stigning i det globale BNP med $12 billioner, og at lighed imellem kønnene har en essentiel effekt på funktionsdygtigeden af ethvert fællesskab og samfund.

Et nik til Trumps forbud imod abortrådgivning er at spore hos Guterres, når han minder om at kvinders adgang til sundhedsydelser gavner både individet og samfundet, i mange generationer fremadrettet.

 

Det samme nik kunne høres fra øverste chef for FN's Befolkningsfond (UNFPA), Dr. Babatunde Osotimehin, under et besøg i Bruxelles i sidste uge. Her beskrev han hvordan 225 millioner af verdens kvinder har et stort behov for hjælp til familieplanlægning, og understregede konsekvenser af manglende hjælp: at ingen kvinder bør dø, for at give liv.

Osotimehin bemærkede desuden at der er kræfter som arbejder imod udviklingen, men at de pågældende kræfter bør observere hvilke sociale og økonomiske fordele det har medført i de respektive lande, når kvinder bliver hørt, og får lov at praktisere deres rettigheder. Dr. Babatunde Osotimehin markerer slutteligt:

»At sikre seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder for alle, er afgørende for fremtidens udvikling.«

 

Er du interesseret i at høre mere om kvinderettigheder indenfor FN-systemet, kan du deltage i vores fyraftensmøde på onsdag den 8. marts i København. Detaljer og registrering kan findes på dette link.

 


UN Photo/Michos Tzovaras

Aktuelt

Det sker i FN-forbundet

Få overblikket over arrangementer med FN i fokus

Landsmøde 2019

Skal du med til Landsmødet den 28. april? Så find alle de relevante bilag, tidsplan & dagsorden her.

Få et foredrag om FN

Leder du efter et foredrag om FN, om fredsbevaring eller noget helt tredje, så har vi meget muligt foredragsholderen

FN-forbundet · Tordenskjoldsgade 25 st.th. · 1055 København K · Tlf. 3346 4690 · Fax · Mail [email protected]